Svenska  English  Lördag 14 Juli 2012  | 
>  Hem
2012
>  Resultat
>  50 bäst klädda löpare
>  MarathonFoto
>  Nyheter
>  Karta över banan
>  Höjdprofil
>  Startlista
>  Pressinfo
>  Sponsorer
1912
>  Den stora dagen
>  Film: 1912 års OS-mara
>  Så var åskådarna klädda
>  Japanen som ej försvann
>  Banan från OS 1912
>  Referat OS-maran 1912
>  Resultaten OS 1912
>  Sigge Jacobsson
>  Vinnare med olika namn
>  Visste du att...
>  En lång serie fester
>  Medaljligan OS 1912
>  Rapporten från OS 1912
Video
>  Jubileumsmarathon 2012
>  Maratonloppet OS 1912
>  Testloppet 14 juli 2010
>  Stockholm från ovan
Bildspel
>  OS 1912
>  Marknaden
>  Löparna
>  Loppet
>  Stadion-festen
>  Jubileumsmarathon
Boktips
>  Två böcker om OS 1912
>  Maratonlopp under 100 år
>  Svensk maratonhistoria
Historik
>  Det började 1896
>  Stockholms Stadion
>  Extramaran 1982-83
-- Sponsorer --

Start och mål för Jubileumsmarathon är på Stockholms Stadion.

Häng med på en tur längs banan!

Jubileumsmaran Stockholm 1912–2012 följer banan från maratonloppet 1912 så nära som möjligt. Längs banan finns en rad aktiviteter i 1912 års anda. Häng med på en tur från Stadion till Sollentuna Kyrka!


Svea Livgardes Musketerarkår, i drygt 100 år gamla uniformer, skjuter startskottet med svartkrut och papperspatroner.

Starten sker inne i Stockholms Stadion som bevarats i hundra år med elegant värdighet. Torben Gruts nationalromantiska skapelse med inspiration från Visby ringmur hade invigts den 1 juni 1912, en och en halv månad före maratonloppet.
Stadion är klassisk mark för friidrott. Här har det genom åren noterats inte mindre än 83 världsrekord, fler än i någon annan arena i världen.
Efter trefjärdedelars varv löper vi ut på Stockholms längsta gata, Valhallavägen, och passerar sjukhuset Sophiahemmet, drygt 20 år äldre än Stadion.

Vid Östra Station viker vi höger. Den nuvarande stationen kom till först 20 år efter maran. 1912 stod det ett enklare stationshus på plats. Banan passerar Kungliga Tekniska Högskolan. Vid tiden för de olympiska spelen 1912 låg KTH ännu spridd över olika lokaler på Drottninggatan. Beslutet om flytten till området ovanför Valhallavägen togs 1911.

Drottning Kristinas väg följer Roslagsbanan och slingrar sig ner till Koloniföreningen Söderbrunn, Stockholms äldsta (från 1905) som fortfarande är i bruk.
Här, efter drygt två kilometer ligger den första av banans totalt 21 vätskekontroller.

Efter tre kilometer når vi Universitetet. Det kom inte hit ut till Frescati förrän på 1970-talet.
Vid tre och en halv kilometer passerar banan Universitetets T-banestation. Här underhåller Nacka Hembygdsgille med sång och musik från början av 1900-talet.
För löparna finns här en vätskekontroll, för åskådarna ett café.


Banan passerar Stockholms äldsta kolonilotter som finns vid Söderbrunn.

Förbi Riksmuseet och in i Solna
Det väldeliga Riksmuseet dyker upp strax före fyra kilometer. Precis som KTH och Universitet är det en utlokalisering från för små lokaler inne i stan. Den nya platsen ratades först för att det ansågs vara för avlägset, men 1901 ändrade man sig. Det började byggas sex år senare och under OS-loppet stod den första delen klar. Precis som Stadion finns det inslag av Helsingborgstegel. Idag är det välbesökt av barnfamiljer som går till 3D-biografen Cosmonova.

Maratonbana når efter en halvmil in i Solna. Vi viker ner till Bergshamra. Det är bara ett par generationer sen det betade kor här, mitt i en bondgård. Men kunde köpa mjölk direkt från gården. Ladugården revs när Södra Bergshamra byggdes upp under 80-talet. Men en kopia av det gamla gårdshuset uppfördes.

Efter sex kilometer ordnar Solna Stad familjefest för åskådare med scenprogram, servering, hoppborg m.m. alldeles bredvid maratonbanan.

Banan går över den hårt trafikerade Bergshamraleden och via studentområdet Kungshamra bort mot Ulriksdal. 1912 var det näst sista året som änkedrottning Sofia bodde på slottet som ligger några hundra meter norr om banan. Hit kom potatisen redan 1666, eller, långt innan Alströmer introducerade den.

På vår vänstra sida, på Kungshamravägen, har vi passerat Väntorp, ett kongenilat namn för den plats som Karl XV år 1866 lät uppföra ett hus åt skådespelerskan Johanna Styrell, en av hans älskarinnnor.


Nacka Hembygdsgille underhåller längs banan.

Större delen av banan går i Sollentuna
Efter drygt sju kilometer går banan en kort sträcka parallellt med E4:an. På andra sidan motorvägen ligger Järva Krog med medeltida anor. Här rastade man på sin väg till Stockholm.


Stig Fransson från Kungsör är en av dpersoner som visar upp sina veteranbilar vid Jubileumsmarathon.

Efter en mil är vid framme vid Sörentorp, en gång i tiden ett dagsverkstorp, som hörde till Ulriksdal. Militären tog över under andra världskriget innan det blev polishögskola 1970.
Här patrullerar en polis i 1912 års uniform och här står en positivhalare modell 1912.

Nu är vi inne i Sollentuna där hälften av banan går. Vid slutet av 1800-talet var detta en jordbruksbygd där den största delen av befolkningen på omkring 1 150 invånare ägnade sig åt jord- eller skogsbruk. Idag har Sollentuna kommun 66 000 innevånare.

Vi springer genom Silverdal, en plats med månghundraåriga ekar. Enligt skrönorna fck Siverdal sitt namn på 1600-talet när drottning Kristinas häst ska ha tappat en silversko under det att kröningståget passerade. De senaste åren har det byggts för fullt i Silverdal.

Efter 10,5 kilometer går banan förbi Lillstugan, ett pittoreskt och populärt matställe. Här kan alla åskådare som kommer i 1912-inspirerad klädsel fika för 1912 års priser, d v s kaffe och bulle kostar en krona.
Utanför Lillstugan finns en av de många veteranbilar från början av 1900-talet som löparna passerar. Här spelar Lazy Farm Hand Texas-swing från tidigt 1900-tal.


Efter drygt en mil passerar banan Lillstugan.

Första 1912-kontrollen
Fem hundra meter längre fram kommer vi till banans första vätskekontroll av 1912 års modell. Här serveras vatten, iste, kaffe samt apelsin- och citronklyftor – precis som vid vätskekontrollerna 1912. Dessutom finns det möjlighet att ta en mugg Maxim sportdryck.
Kontrollen inramas av musik, speaker och ett antal funktionärer klädda i det som var senaste modet 1912.

Vi springer Sollentunavägen norrut och följer här exakt banan från 1912. Under de närmaste kilometrarna är det en rad aktiviteter längs banan.
Efter 14 km är vi framme vid Sollentuna centrum. Centrumanläggningen, som just nu byggs ut rejält, ligger på den gamla banan. Vi håller därför till vänster och följer järnvägen fram till Sollentuna Station.

Här satsar Sollentuna kommun på att göra en attraktiv publikplats. Bussarna får flytta på sig för att ge plats för musikunderhållning, modevisning enligt 1912 års modell, barnaktiviteter, hundra år gamla bilar och motorcyklar samt mat och dryck. Det finns t.ex. en speciell jubileums-bakelse som åskådarna kan kalasa på.

Vid 15 km passerar banan en rondell med motiv från Kajsa Bergqvists höjdhoppande. Den f.d. världsmästarinnan hade Sollentunavallen, som ligger ett par hundra meter till höger om maratonbanan, som sin hemmaarena.


Vändpunkten är vid Sollentuna kyrka – precis som 1912.

Vändpunkt vid Sollentuna Kyrka
Strax därpå följer Edsbacka Wärdshus, som grundades 1626, men stängdes 1872 då det dracks för mycket. 1912 var här tjänstebostäder. Nu är detta åter en uppskattad restaurang.
Här är banans andra vätskekontroll modell 1912. Underhållning av sångkören Harmony Bells. Även här kan åskådare klädda i 1912 års klädsel fika till 1912 års priser.

Efter 18 kilometer springer vi under järnvägen och når Norrviken, ett villasamhälle som växte fram med början 1906.


Minnesstenen som blir vändpunkt vid Jubileumsmarathon.

Efter 20 km når vi Sollentuna Kyrka vars äldsta delar är från 1100-talet. Utanför kyrkan står minnesstenen över OS 1912. Eftersom maratonloppet var den mest uppmärksammade grenen under de olympiska spelen restes minnesmärket nära vändpunkten för maratonbanan.

Stenen har inför Jubileumsmarathon flyttats till en plats framför kyrkan. Detta är vändpunkten för loppet den 14 juli.

Sollentuna kyrka har förberett ett varmt mottagande för löparna; musikunderhållning, speaker, veteranbilar och förhoppningsvis mycket publik.
Café för åskådarna med servering av kaffe, bullar, glass m.m. De som är klädda enligt 1912 års mode handlar

Efter vändpunkten går banan samma väg tillbaka. Vi når Stockholms Stadion efter fyra mils löpning. Den som vill avsluta loppet med nästan samma distans som 1912, 40 075 meter, tar till höger. Den som vill fortsätta för att fullfölja ett modernt maraton, 42 195 meter, tar till vänster och springer en extra slinga till Fiskartorpsvägen och tillbaka.

 

Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012 arrangerades av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK
E-post: info@jubileumsmarathon.se
Telefon: 08-545 664 40, Fax: 08-664 38 22
Adress: Stockholm Marathon, Box 15124, 167 15 Bromma
Ett arrangemang av Stockholm Marathon Gruppen.
Tillhandahållare av denna webbplats: Stockholm Marathon/Tjejmilen AB
Ansvarig utgivare: Anders Olsson Webbplatsen är producerad av Jomsborg AB


Intressanta lopp i Stockholm 2013

23, 24 augusti: Bellmanstafetten
Perfekt som teambuilding, både fest och tävling. 5x5 km vid Frescati.
Bellmanstafetten.se

2 september: Tjejmilen
Landets största idrottsevenemang för kvinnor. 10 km på en vacker bana på Södra Djurgården.
Tjejmilen.se

9 september: Stockholm Halvmarathon
Halvmaran mitt i stan – ett inspirerande lopp.
StockholmHalvmarathon.se

30 sept och 1 okt: Tjurruset
Tufft löparäventyr. 10 km i krävande terräng någonstans i Storstockholm.
Tjurruset.se

8 oktober: Hässelbyloppet 10 km
Sveriges snabbaste 10 km-lopp
Hasselbyloppet.se